В сектора на домакинствата годишният растеж както на потребителските, така и

...
В сектора на домакинствата годишният растеж както на потребителските, така и
Коментари Харесай

БНБ отчете близо 19 на сто ръст на жилищните кредити за година

В сектора на семействата годишният напредък както на потребителските, по този начин и на жилищните заеми се резервира висок през първите осем месеца на 2023 година, като при жилищните заеми бе регистрирано едва ускоряване от средата на второто тримесечие на годината, което продължи и през третото. Това се споделя в тримесечното издание   " Икономически обзор " на Българската национална банка (БНБ).

В края на август 2023 година потребителските заеми набъбнаха на годишна база с 10.8%, а жилищните – с 18.7% (при напредък надлежно от 12.3% и 17.9% към декември 2022 г.). Основно въздействие за следената динамичност при заемите за семействата продължи да оказва към момента слабото и постепенно преместване на резултатите от стягането на паричната политика на ЕЦБ върху лихвените проценти по заемите за семействата в изискванията на висока ликвидност в банковата система и мощна конкуренция за пазарен дял, изключително в сегмента на жилищните и потребителските заеми, показват от Централната банка.

През първите осем месеца на 2023 година годишният напредък на депозитите на неправителствения сектор  в банковата система следваше наклонност към закъснение и към август възлезе на 10.4% (14.3% в края на 2022 г.).  Наблюдаваната динамичност се определяше напълно от по-ниския напредък на фирмените депозити. В бранша на семействата бе регистрирана наклонност към ускорение на годишния напредък на депозитите през първата половина на 2023 година и задържане на относително високи темпове на напредък през юли и август. Отчетеното закъснение на годишния ритъм на повишаване на депозитите на нефинансовите предприятия, почнало от март 2023 година, продължи през второто и третото тримесечие на годината и в края на август растежът им възлезе на 11.2% (26.6% в края на 2022 г.), регистрират още от Българска народна банка. Според анализаторите на Централната банка следеното закъснение може да се изясни отчасти с базов резултат от мощното повишаване на депозитите на бранш „ произвеждане и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ в края на първото тримесечие на 2022 година и със спада на номиналните обороти на компаниите в този бранш от началото на 2023 година Забавянето на годишния напредък на оборотите в търговията на дребно от началото на годината евентуално също оказва значително въздействие за по-слабия растеж на фирмените депозит.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР